Studiul, la care au particpat peste 700 de adulţi, a fost realizat de specialişti de la University of Missouri şi University of Illinois din Chicago, şi indică faptul că părinţii care folosesc, ca parte a stilului lor de a-şi creşte copiii, oferirea de bunuri materiale din abundenţă contribuie la transformarea respectivilor copii în în adulţi cu o gândire a materialistă şi favorizează apariţia a tot felul de probleme în viaţa lor, la maturitate.
Copiii care primesc multe răsplăţi materiale din partea părinţilor vor continua, la maturitate, să caute insistent asemenea răsplăţi, să se răsplătească singuri cu bunuri materiale, iar acest lucru poate duce la apariţia tot felul de probleme, au explicat cercetătorii.
Când părinţii folosesc bunurile materiale în acest mod, copiii lor sunt mai înclinaţi, la maturitate, să considere că succesul în viaţă este definit de cantitatea şi calitatea posesiunilor materiale ale unui individ sau că obţinerea anumitor obiecte i-ar face să pară mai atrăgători. Or, spun cercetătorii, studii anterioare au arătat că persoanele care se simt definite de lucrurile pe care le posedă au un risc mult mai mare de a avea probleme în căsnicie, de a prezenta dependenţă de jocuri de noroc, de a avea datorii băneşti şi de a suferi de o scădere a satisfacţiei şi stării de bine.
Materialismul contribuie, de asemenea, la degradarea mediului ambiant datorită consumului excesiv şi risipei.
Specialiştii au mai descoperit că există o relaţie între respingerea afectivă a copiilor de către părinţi şi materialism. Copiii care simt că părinţii lor nu au timp pentru ei sau că sunt dezamăgiţi de ei au şanse mai mari de a deveni adulţi materialişti.
Iar acele persoane care, în copilărie, au avut parte atât de răsplăţi materiale, cât şi de pedepse materiale (au fost pedepsiţi prin privarea de cadouri, de exemplu) vor fi mai înclinate, la maturitate, să admire persoanele care deţin obiecte costisitoare.
E în regulă ca părinţii să le cumpere daruri copiilor, dar trebuie şi să-i încurajeze pe aceştia să fie recunoscători pentru toate avantajele pe care le au în viaţă – pentru oamenii care le sunt aproape şi pentru toate lucrurile bune de care au parte, spun autorii studiului. Exprimându-şi recunoştinţa, copiii îşi vor da seama mai bine cât sunt de norocoşi, ceea ce îi va ajuta să devină, în viaţă, mai generoşi şi mai puţin materialişti.
Sursa: Mail Online